Egy újonnan publikált kutatás szerint az epidurális érzéstelenítés és más orvosi beavatkozások is növelik a szülés utáni depresszió kockázatát és csökkentik a kizárólagos szoptatás mértékét.

Az amerikai Clinical Lactation folyóirat 2015-ben megjelent cikke az epidurális érzéstelenítés (EDA) és más szülészeti beavatkozások lehetséges negatív hatásaira hívja fel a figyelmet. A Szülészeti beavatkozások hatása a kizárólagos szopatásra és a szülés utáni depresszió megnövekedett kockázatára, nagy mintán vizsgálva című tanulmányt Kathleen Kendall-Tackett, PhD, IBCLC, FAPA, Zhen Cong, PhD, és Thomas W. Hale, PhD készítette. (A tanulmány innen letölthető.)

A Kendall-Tackett, Cong és Hale által végzett kutatás a szülészeti beavatkozások a kizárólagos szoptatásra és a szülés utáni depresszióra kifejtett hatását vizsgálta a Survey of Mothers’ Sleep and Fatigue tanulmány adataiból, 59 országból 6410 anya esetét felhasználva. Az online kitöltendő kérdőív 253 kérdésből állt, és a szülést követő 0-12 hónapban gyűjtött adatokat.
Azt találták, hogy az EDA még úgy is összefüggésbe hozható a kizárólagos szoptatás alacsony mutatóival és a szülés utáni depresszió megnövekedett kockázatával, hogy más, anyai depresszióra utaló kockázatokat is figyelembe vettek mint a depressziós kórtörténet, a szexuális zaklatás, az anyagi helyzet, az iskolázottság és a szülés során előfordult orvosi beavatkozások.
Ezen felül úgy találták, hogy nagyobb eséllyel szenvedtek depresszióban azok az anyák, akik a vajúdásukat nagyon fájdalmasnak és nehéznek élték meg és akiknél szülés után komplikációk léptek fel, (pl. vérzés, sebészeti beavatkozások.)

2016-04-14_depressionEzek a megállapítások ellentmondanak a korábbi tanulmányoknak, melyek szerint a szülészeti beavatkozásoknak, különös tekintettel az EDÁ-ra, nincs negatív hatása az anyai mentális egészségre és a szoptatásra. Dr. Kendall-Tackett szerint ez az új kutatás a feldolgozott minta nagysága miatt fontos, hiszen így lehetőség nyílt az egyéb befolyásoló tényezők vizsgálatára is, melyek szerepet játszhatnak a szülés utáni depresszió kialakulásában.

“A legtöbb korábbi kutatás szerint az EDA nincs negatív hatással sem a szoptatásra sem az anyai mentális egészségre. Ugyanakkor ezek a kutatások a feldolgozott minta kis mérete miatt erősen korlátozottak. A mi kutatásunk az egyik ezidáig elérhető legnagyobb minta alapján készült, és több olyan tényezőt is figyelembe vesz, melyek növelik az anyai depresszió kockázatát. Kutatásunk legfontosabb eredménye, hogy miután ezeket az egyéb tényezőket kizártuk az EDA még így is kockázati tényezőnek tekinthető a depresszió szempontjából.. Bizonyos esetekben az EDA megfelelő választás lehet, de nem szabad azt hinnünk, hogy következmények nélkül alkalmazható. Nagyon fontos az EDÁ-t kapott anyák egészségének nyomon követése, hogy a felmerülő szoptatási nehézségeket és az esetlegesen kialakuló depresszió jeleit észrevegyük.”

kendall-tackett-2014-smallDr. Kendall-Tackett pszichológus, IBCLC szoptatási tanácsadó, a Depression in New Mother, 2. kiadás (Routledge) szerzője. Az Amerikai Egészség- és Traumapszichológiai Egyesület (American Psychological Association in Health and Trauma Psychology) tagja, ápolási klinikai professzor a Hawaii Egyetemen Manoában, gyermekgyógyász egyetemi docens a Texasi Orvosi Egyetemen. Dr. Kendall-Tachett a főszerkesztője a kifejezetten női egészséggel foglalkozó Paeclarus Press kiadónak Amarillóban. Dr. Cong fejlődéstani és családtudományi egyetemi docens a Texasi Műszaki Egyetemen, Lubbockban. Dr. Hale gyermekgyógyász professzor a Texasi Orvosi Egyetemen és az InfantRisk Centrum vezetője Texasban.

A cikk a kindredmedia.org 2015. augusztus 26-án megjelent, New Study Finds Epidurals and Other Birth Interventions Increase Risk of Postpartum Depression and Decrease Exclusive Breastfeeding Rates című cikkének fordítása, elsőként a Békés Dúlakör honlapján jelent meg itt.